EDMmodelServerManager Generell Brukermanual
|
EDMmodelServerManager™ |
Opphavsrett
Denne programvaren inneholder opphavsrettsbeskyttet materiale, forretningshemmeligheter samt annet beskyttet materiale. Du skal ikke, og skal ikke forsøke å, modifisere, reversere, dekompilere Programvaren. Du kan heller ikke lage avledede verk eller andre arbeider som er basert på eller avledet fra Programvaren, helt eller delvis.
Jotne EPM Technology AS navn, logo og grafikkfil som representerer Programvaren skal ikke brukes på noen måte å markedsføre produkter utviklet med programvaren uten Jotne EPM Technologys godkjennelse. Jotne EPM Technology AS beholder den eneste og eksklusive eierskap til alle rettigheter, tittel og interesser i og for Programvaren og alle immaterielle rettigheter knyttet til dette.
Copyright lov og internasjonale opphavsrettstraktatbestemmelser beskytter alle deler av programvaren, produkter og tjenester. Ingen program, kode, del, bilde, eller tekst kan kopieres eller brukes på noen måte av brukeren unntatt som forutsatt innenfor rammene av programvarens naturlige bruk. Alle rettigheter som ikke uttrykkelig er gitt, er forbeholdt for Jotne EPM Technology AS.
Ansvarsfraskrivelse
Denne programvaren og tilhørende dokumentasjon leveres som den er og det gis ingen garantier for dens egnethet for et spesielt formål. Ikke under noen omstendigheter skal Jotne stilles ansvarlig for direkte eller indirekte tap eller skader, (inkludert men ikke begrenset til tap av data, tap av fortjeneste eller produksjonsstans), uansett årsak og ansvarsteori, verken som følge av bruken av denne programvaren eller av de data den produserer. Innhold
1 Introduksjon
2 EDMmodelServer™
3 EDMmodelServerManager™
3.1 Logge inn
3.2 Bytte passord
3.3 Endre vinduslayout
3.4 EDMviewer™
4 Samhandling med IFC data
4.1 Grunnleggende
4.1.1 Importere IFC Data
4.1.2 Eksportere IFC Data
4.1.3 Åpne og lukke IFC modeller
4.1.4 Navigere i IFC modeller
4.1.5 Endre Måleenheter
4.1.6 Versjonering
4.1.7 Sletting av modeller
4.2 Samhandling
4.2.1 Split/Cut
4.2.2 Check-In og Merge
4.3 Søk og Filtrering
4.3.1 Søke i hele serveren for hvilken som helst tekst
4.3.2 Søk med begrenset scope
4.3.3 Egen, spesiell, 'Søkeresultat' rapport
4.3.4 Spørreuttrykk
4.3.5 Søk i åpen modell
5 Dokumenthåndtering
5.1 Visning av dokumenter i treeview
5.2 Dokumentrapport
5.3 Legge til og se dokumenter
6 Rapporter
6.1 Konfigurere rapporter
6.1.1 Opprette og redigere rapporter
6.1.2 Legge til rapportkolonner
6.1.3 Celleformatering
6.2 Generere rapporter
6.2.1 Eksekvere rapport
6.2.2 Rapportaggregering
6.2.3 Berike modell gjennom bruk av rapporter
6.2.4 Importere og Eksportere rapporter
6.3 Tilgangsstyring for rapporter
7 Systemadministrasjon
7.1 Klient Installasjon
7.2 Sikkerhet – Tilgangsstyring for data og funksjonalitet
7.2.1 Tilgangsstyring, funksjonalitet
7.2.2 Tilgangsstyring, entiteter
7.2.3 Tilgangsstyring, services
7.3 Brukeradministrasjon
7.3.1 Opprette brukere
7.3.2 Opprette SSO brukere
7.3.3 Roller
7.4 Prosjekt og modell
7.4.1 Opprette prosjekt
7.4.2 Tildele tilgangsrettigheter til prosjekt
7.4.3 Tilgangsrettigheter for modeller
7.5 Hierarkisk organisering av modeller
7.5.1 Regioner, enheter og områder
7.5.2 Bygg
7.5.3 Hierarkisk organisering
8 Programutvidelse
8.1 EDMbimManual™
8.2 TFM Håndtering
8.2.1 Generelt
8.3 Soneverktøy
8.3.1 Aktivere soneverktøy
8.3.2 Definere, redigere og fjerne soner
8.3.3 Filtrere bort "virtuelle" rom.
8.3.4 Legge rom inn og ut av soner
9 Annex : Default tilgang for roller
10 Annex: Teknisk informasjon
10.1 Arkitektur
10.2 Diskplass og minnekapasitet på server
10.3 Lagringsplass
10.4 Terskler
10.5 Rapporter som må være i systemet
11 Annex: Problemløsning
11.1 Problemer med logon med Single Sign-on (SSO)
11.2 "Illegal model name syntax" error when importing new model
Introduksjon
Jotnes bakenforliggende filosofi for EXPRESS Data Manager™ og EDMmodelServer™ baseres på noen fundamentale grunnsetninger det er viktig å forstå, og ha et aktivt forhold til.
Lesere av dette dokument bør ha disse grunnsetningene i tankene for best mulig forståelse av funksjonalitet og kapabilitet som tilbys med EDMmodelServer™.
Grunnsetningene er:
|
EXPRESS Data Manager™ tilstreber å være 100 % kompatibel med IFC standard |
|
Jotne arbeider tett opp mot standardiseringsorganisasjoner og følger utviklingen i relevante standarder tett. Gjennom en avansert objektorientert teknologi støtter vi åpne og internasjonalt anerkjente industristandarder som ISO-10303 STEP og buildingSMART® standardene ISO 16759 IFC, ISO 12006-3 IFD (bsDD) og ISO 29481 IDM. Det er en målsetning at Express Data Manager™ skal være fullt ut kompatibel med disse og raskt å implementere støtte for alle tillegg og endringer så snart de foreligger. |
|
EXPRESS Data Manager™ støtter sann integrering av IFC data |
|
Med sann integrering av IFC data mener vi at alle data tilhørende et IFC objekt samles under en og samme instans av objektet. I noen sammenhenger snakkes det feilaktig om integrerte data når ulike IFC datasett visualiseres som separate lag i en viewer. Med sann integrering snakker vi derimot om at IFC objekt som er duplisert i de ulike IFC datasettene settes sammen til ett enkelt IFC objekt som inneholder all informasjon fra de forskjellige IFC datasettene. |
|
EXPRESS Data Manager™ støtter roundtripping med IFC data |
|
EDMmodelServer™ kan eksportere deler av et integrert IFC datasett, f.eks alle VVS data, til et eget IFC deldatasett. Deretter kan dataene berikes i et fagverktøy utenfor EDMmodelServer™. Når disse endrede dataene integreres tilbake i det opprinnelige IFC datasettet, er syklusen sluttet og datasettet beriket med ny informasjon uten at duplikater oppstår. Denne syklusen kalles roudtripping og støttes av EDMmodelServer™. |
|
EXPRESS Data Manager™ betyr sikkerhet for dine IFC data |
|
EDMmodelServer™ kan inneholde IFC data fra mange ulike leverandører og fagområder. Noen av disse IFC dataene vil alltid være av sensibel art og vil måtte beskyttes mot innsyn. |
EDMmodelServer™
EDMmodelServer™ er samhandlingsdatabase for byggrelaterte IFC Data basert på den nye produktplattformen EDMsix™. EDMsix™ plattformen har løst alle tidligere kapasitetsproblemer for EDMmodelServer™ og har i dag ingen praktiske begrensninger på verken størrelse på IFC filer eller den totale mengden IFC data om kan lagres i en EDMdatabase™.
EDMmodelServer™ implementerer ikke de aktuelle IFC formatene direkte, men snarere den underliggende ISO-10303 STEP standarden. Det betyr at det er uvesentlig hvilken nåværende eller fremtidig versjon av IFC vi snakker om. EDMmodelServer™ støtter dem alle, så lenge de modelleres ihht ISO-10303 STEP. Jotne arbeider tett mot standardiseringsorganisasjonene og skulle det skje endringer i f.eks ISO-10303 STEP, så vil Jotne raskt implementere støtte for dette og kunne tilby det til sine brukere gjennom ordinære oppdateringer.
EDMmodelServer™ støtter alle aktuelle og fremtidige IFC format, som P21 STEP fil eller P28 IfcXML. Systemet er i dag benyttet av buildingSMART for utvikling, dokumentasjon av IFC modellen. Systemet benyttes også som et sentralt verktøy ved sertifisering av andre verktøy pga. løsningen gjennom sin generiske funksjonalitet kan sjekke alle data mot nye og eksisterende skjema.
EDMmodelServer™ støtter ISO 10303-11 Express: modelleringsspråket som benyttes for all modellering av IFC. EDMmodelServer™ kan allerede benyttes for IFC4. Det eksisterer p.t. ingen realistiske IFC4 datasett og sertifisering av BIM applikasjoner er ikke påbegynt.
EDMmodelServer™ har sin egen enterprise-arkitektur for støtte av et så stort antall IFC objekter at det ikke for noe formål kan tenkes å bli noen begrensning. Heller ikke på antall navngitte brukere, samtidige sluttbrukerklienter ligger det noen begrensning i systemet. EDMmodelServer™ er i praksis ubegrenset skalerbar forutsatt at nødvendig prosesseringskraft er tilgjengelig.
Enterprise arkitekturen tilbyr automatisk versjonering av modeller og bygningsobjekter som standard. Alle modellversjoner kan lagres, loggføres og kan hentes frem på nytt etter behov. Det er mulig å gjøre sammenligninger mellom versjoner på objektnivå. Endringer i ett objekt mellom to modellversjoner loggføres. Objektversjonering krever unik identifikasjon av objektene og at denne beholdes i hele objektets levetid inkludert i alle andre BIM verktøy som redigerer objektet.
Modellene kan kategoriseres etter en rekke forskjellige begrep (konsept) i enterprise modellen, og derigjennom understøtte håndtering av parallelle modeller fra forskjellige faser og aktører/disipliner. Serveren har ferdige servicer for å laste opp modeller til eller endre assosiasjonen til disse begrepene. Det er brukergrensesnitt i EDMmodelServerManager™ for import og kategorisering av modeller ved hjelp av de samme servicene. De viktigste begrepene i standardversjonen er: Prosjekt, Bygning (nr og navn), LoD, Disiplin, Versjon, Område (geografisk), Enhet (foretak), Distrikt, Modellnavn, Segmentnavn og Eier. Nye begrep kan innføres med enkel tilpasning av EnterpriseSchema uten at brukersnittet endres.
En grunnleggende egenskap ved EDMmodelServer™ er at alle brukere logger inn med sin egen identitet og rolle. Alle endringer i IFC dataene merkes blant annet med tidspunkt og opphav, slik at det blir mulig å fastsette eierskap til informasjonen også i sammensatte flerfaglige modeller.
Et annet grunnprinsipp ved EDMmodelServer™ er at IFC data skal gjøres fullt tilgjengelige, ikke bare gjennom EDMmodelServerManager™, men for alle applikasjoner som kan håndtere IFC data. Derfor ligger all informasjon om brukere, roller, eierskap, queries og tilgangsrettigheter lagret i EDMdatabasen på EDMmodelServer™ siden. I prinsippet kan enhver tredjepartsapplikasjon implementere all den funksjonalitet som finnes i EDMmodelServerManager™ klienten. Til rådighet har applikasjonsutviklere et godt utviklet API bestående av dokumenterte bindinger for C, C++, .NET, Java og EDMexpressX. I tillegg støttes Web services (SOAP) og REST (JSON) for aksessering av WEB databaser. Serveren er godt tilrettelagt for utveksling med tabellorienterte databaser (relasjonsdatabaser) gjennom toveis (les/skriv) rapport/view/grid modul. Serveren har services for direkte oppdatering av alle objektdata (rad til objekt, kolonne til attributt/egenskap) fra en tabell som er hentet fra en relasjonsdatabase. Tilsvarende kan relasjonsdata oppdateres på grunnlag av en rapport fra EDMmodelServer™.
EDMmodelServerManager™ har et høynivå sluttbrukergrensesnitt for definisjon av rapporter/views som kan brukes som grunnlag for synkronisering med andre databaser..
Flere kommersielle tredjepartsapplikasjoner benytter vårt API for å utveksle data direkte med EDMmodelServer™ på lik linje som vår egen EDMmodelServerManager™.
Siden EDMmodelServer™ sitt API støtter hele IFC standarden, vil alle formelt vedtatte og fremtidige IDMer fra buildingSMART International eller Norge kunne utveksles. EDMmodelServer™ har også et eget dataområde for lagring av buildingSMART Data Dictionary (bsDD), EDMbimManual™, som kan synkroniseres med den sentrale bSDD services.
Det er ingen begrensinger på hvor mange klientapplikasjoner som kan koble seg opp mot EDMmodelServer™ ved hjelp av API'et samtidig. Samme brukerprofil kan også logge inn gjennom flere klientapplikasjoner samtidig.
EDMmodelServerManager™
EDMmodelServerManager™ (MSM) er modul for systemadministrasjon av EDMmodelServer™, samt et rammeverk for å utvikle og tilpasse egne applikasjoner/prosesser for å jobbe med BIM i virksomheten.
Brukergrensesnittet er dynamisk, og alle grunnmoduler som trestrukturer, rapporter og viewer er dynamisk koblet. Ved valg i en modul, vises valg i øvrige moduler (f.eks. klikk/valg i viewer vil highlighte valgt objekt i modelltre og rapport, samt vise egenskaper for valgt objekt i egenskaps/properties vindu).
EDMmodelServerManager™ rollemodellen er dynamisk og støtter Single Sign-On. Fritt antall roller kan settes opp av Administrator og hver bruker gis tilgang til spesifikk funksjonalitet (standard- eller i tilleggsmoduler). Rollebasert aksess mot IFC modeller i region, prosjekt eller selskap (foretak) støttes. Mulighet for individuell eller gruppevis aksess på tvers av standard rollemønster på modellnivå. Rollene kan tilpasses fremtidige moduler.
Logge inn
Brukere kan logge inn i EDMmodelServer™ dersom de har en brukerkonto. Om du ikke har noen brukerkonto, må denne opprettes av systemadministrator (superuser), se kapittel 7.3.1.
For å holde orden på flere brukerkonti og servere kan du definere flere tilkoblingsoppsett (connections). Logg inn som følger:
- Velg eller lag et navn på tilkobling (connection name)
- Skriv inn brukernavn og brukergruppe (rolle)
- Skriv inn passord.
- Legg inn IP-adresse og portnummer for modellserver.
Når all informasjon er lagt inn kan du sjekke om den korrekt ved å trykke "Test" knapp. Dersom informasjonen er riktig, skal knappen vise , dersom noe er galt vil du få en feilmelding. Det kan ta en liten stund fra du trykker på testknappen til testen er ferdig kjørt.
Dersom du krysser av "Log on when EDMmodelServer starts" vil du automatisk bli koblet til forrige brukte tilkobling når MSM klienten starter.
Dersom du krysser av "Use SSO" vil MSM klient bruke påloggingsinformasjon fra Windows / Active Directory, brukernavn og passord være grået ut, og din "domenebruker" vil bli brukt i stedet. Dette vil kun fungere dersom din domene-bruker er definert i modellserver, se avsnitt 7.3.2.
Du kan kjøre mot en lokal database på din egen maskin ved å bruke "LOCAL" fanen. Dette er en funksjon for spesiell bruk/brukere, og vil ikke bli omhandlet mer her.
Bytte passord
Du kan bytte password ved å velge "Change Password" fra "File" verktøystripe. Dette vil åpne "Change Password" dialogen. Når du legger inn nytt passord, bruk helst lovlige symboler for å unngå portabilitetsproblemer.
For å sikre portabilitet er det en del tegn/symboler som ikke skal benyttes. Disse er:
, ~, <, >, §, !, «, », #, ¤, %, &, /, (, ), =, ?, ^, @, £, $, {, [, ], }, ;, : Endre vinduslayoutEDMmodelServerManager™ er delt inn i komponenter, som er enkle og lette å bruke. Hver komponent kan tilpasses brukernes ønsker og behov. Hvis du ønsker å ha "Project Explorer" vinduet i nedre venstre hjørne, kan du dra og slippe vinduet inn der. Etter utført handling vil valgte komponent alltid ligge der, selv etter omstart av EDMmodelServerManager™, med mindre brukeren ønsker å endre plasseringen på nytt. EDMviewer™EDMviewer™ er en integrert del av EDMmodelServerManager™ for 2D/3D visning av IFC data. EDMviewer™ er koblet med øvrige moduler i løsningen. Ved valg av et objekt i EDMviewer™, vil objektet highlightes i treeview, samtidig som objektegenskaper vises i 'Properties' (dataark) vinduet. Samhandling med IFC data
GrunnleggendeFor all IFC data kan man filtrere; på objekter, objekttyper, rom, soner, etasje(r), bygning, eiendom og generelt på alle egenskaper knyttet til objekter for å eksportere IFC deldatasett (delmodeller). Grupperinger kan eksporteres fra alle tilgjengelige trestrukturer eller rapportmodul. All eksport gjøres i henhold til standard IFC eller ifcXML format. Importere IFC DataBrukere kan importere IFC modeller til EDMmodelServer™, enten i STEP (IFC) eller XML format. For å gjøre dette, velg "Import Model" under "File" fanen. Det er også mulig å komme til "Import Model" via "Project Explorer" (med høyre musetast).
|
EDMmodelServer™ støtter versjonering på modellnivå. Ny versjon av en modell vil inkrementeres dersom Model name og Discipline er det same som for en eksisterende modell. Dersom nevnte kriterier ikke er tilfredsstilt, vil modellen bli importert som en ny modell. Ved flere versjoner av samme modell, kan bruker bytte frem og tilbake mellom de ulike modellversjonene etter import.
Eksportere IFC Data
Brukere kan eksportere IFC modeller fra EDMmodelServer™, både i STEP og XML format. Modelleksport er tilgjengelig enten fra "File" fanen eller fra "Project Explorer" (høyreklikk mus på aktuell modell og velg "Export model"). Som beskrevet ovenfor, støtter EDMmodelServer™ versjonering på modellnivå, så før du eksporterer modell, sikre at riktig modellversjon er valgt.
- Klikk "Browse", og naviger til ønsket mappe hvor du vil lagre modellen;
Note: det er ikke mulig å lagre modell på root nivå;
- Navngi modell, Model name, eller aksepter 'default' modellnavn;
- Velg i hvilket format du ønsker å lagre valgte modell;
- Klikk "Export" knappen, og vent til operasjonen er ferdig;
Når eksporteringen er ferdig, åpnes 'file explorer'.
|
|
Åpne og lukke IFC modeller
I Project Explorer listes tilgjengelige modeller, med navn, versjonsnummer, disiplin etc.
For å åpne ønsket modell, marker modellen i 'View' kolonnen som vist i figuren nedenunder. Flere modeller kan være åpne samtidig.
For å lukke modellen, fjern markering i 'View' kolonnen.
Navigere i IFC modeller
Man kan navigere i IFC modeller på flere måter:
- I Model Explorer, ved å ekspandere og velge elementer i tree views. Ved å dobbeltklikke et element i et av de tilgjengelige tree view, highlightes dette og det zoomes inn til det i EDMviewer™, samtidig som objektegenskaper vises i 'Properties' vinduet.
- I EDMviewer™, gjennom bruk av musen. Se eget kapittel om navigering i EDMviewer™ nedenunder.
Model Explorer
I Model Explorer presenteres en modell i ulike trestrukturer:
- IFC View: topologisk nedbrytning av modell; site, bygning, etasje, elementer i etasjen,
- Element View: byningselementene gruppert etter type (dekker, vegger, dører, vinduer, etc.)
- TFM: trestruktur med elementer tagget i henhold til Tverrfaglig MerkeSystem (TFM)
- Nomenklatur: for romobjekter, 'Nomenklaturet' klassifisering (Hovedfunksjon, Delfunksjon, Romnavn, Romspesifikasjon, Kapasitetsbærende)
- Ownership: trestruktur gruppert på disiplin i første nivå (ARK, RIB etc.), deretter på objekt type i andre nivå (ifcDoor, ifcWall etc.), og individer i tredje nivå.
- Element types: gruppering på typeobjekter. Individer av typen listes gjennom å ekspandere ønsket typeobjekt.
- Systems: gruppering på modellens systemer. Gruppemedlemmer listes gjennom å ekspandere ønsket system.
- Layers: gruppering etter layers i modellen.
- Materials: gruppering etter objektenes material, som definert i objektenes materialrelasjon
- Zones: trestruktur med modellens definerte soner
Man kan ekspandere trestruktur og dobbeltklikke et element i strukturen for å zoome inn til det, samt se objektets egenskaper listet i 'Properties' vinduet for valgt element.
EDMviewer™
Navigering i EDMviewer™ kan gjøres på ulike måter, litt avhengig av hvilken navigasjonsmodus som er valgt. Den vanligste (default) er 'spin' modus . Modus kan endres gjennom å klikke på symbolet, og velge en av de andre modusene.
I 'Spin' modus, har musetastene følgende funksjoner:
- Hold venstre musetast nede og beveg: modellen snurres om 'pekerpunktet'
- Scroll med rullehjul: zoom inn/ut
- Trykk ned rullehjul, hold nede og beveg: panorer modellen
- (Høyre musetast har ingen navigeringsfunksjon)
'Walk' modus er nyttig om man ønsker å navigere i ett og samme plan (f.eks. i en etasje).
I 'Walk' modus har musetastene følgende funksjoner:
- Hold venstre musetast nede og beveg forover/bakover: 'gå' forover/bakover' i modellen
- Hold venstre musetast nede og beveg sideveis: snu modellen i retning av musebevegelsen
- Scroll med rullehjul: 'tilter' modellen opp/ned
- (Høyre musetast har ingen navigeringsfunksjon)
'Fly' modus:
- Venstre musetast: fly fremover og bakover, sving høyre/venstre
- Midtre musetast/scrollehjul nedtrykket: pan
- (Høyre musetast og rulling av scrollehjul har ingen navigeringsfunksjon)
'Look' modus oppfører seg likt som 'Fly' modus
Predefinert views velges ved å klikke symbolet og velge ønsket view:
For å zoome ut for å se hele modellen, klikk på .
For å zoome til et område, klikk på . Klikk så et punkt i viewer, og deretter et punkt til for å definere et rektangel for å zoome inn til dette.
Med 3D visning av modell i EDMviewer™ kan man skifte til 2D visning av et valgt plan/etasje. Øverst i vinduet, velg '2D' (markert med rødt rektangel i illustrasjonen nedenunder) for å sette EDMviewer™ i 2D modus, og velg deretter ønsket plan/etasje for 2D visning.
'Paning' i 2D gjøres ved å holde venstre musetast nede samtidig som man beveger musepeker.
Zoom ut/inn med mus rullehjul
Roter modell ved å holde mus rullehjul nede samtidig som man beveger musepeker sideveis.
(Høyre musetast har ingen navigeringsfunksjon)
For å zoome ut for å se hele modellen, klikk på .
Øvrig navigeringsfunksjonalitet som beskrevet for 3D er ikke relevant for 2D view.
På samme måte som for 3D view, er 2D view integrert med øvrige deler av systemet. Klikk et objekt i 2D, og objektet highlightes i Model Explorer 'current tree view', i rapport (hvis en relevant rapport er åpen), samt at objektets egenskaper vises i 'Properties' vindu.
Egenskapsvindu
For et valgt element, vises dets egenskaper i Properties vinduet, under 'Properties' fanen. Egenskaper på hvit bakgrunn er egenskaper for det valgte elementet/individet, mens egenskaper som vises med rosa bakgrunn er egenskaper arvet fra aktuelt typeobjekt.
- Under fanen 'Tasks' vil eventuelle oppgaver/arbeidsordre for aktuelt objekt listes.
- Under fanen 'Relations', listes objektets relasjoner
- Under fanen 'Placement' listes objektets posisjon (relative koordinater)
- Under fanen 'Documents' listes eventuelle dokumenter for objektet. Se også kap. 5.
Rapportvindu
Rapportvinduet viser (sesjonens) sist eksekverte rapport. Ved å velge/klikke på en rad i en rapport, highlightes objektet i Model Explorer 'current treeview', og dets egenskaper vises i 'Properties' vinduet samtidig som objektet highlightes i EDMviewer™.
Ved dobbeltklikk på en rad i rapport, zoomes det til objekt i EDMviewer™og i Model Explorer 'current treeview', samtidig som objektets egenskaper vises i 'Properties' vinduet.
Endre Måleenheter
Man kan angi hvilke enheter man ønsker benyttet i modellene gjennom bruk av 'Unit Settings' og 'Unit Conversion On' under Tools menyen:
Klikke på 'Unit Settings' for å endre de enheter som ønskes benyttet for de ulike målerverdiene. Velg enheter og trykk OK for å aktivere.
For at endrede enheter skal vises i Propeties vinduet, må 'Unit Conversion On' være huket av (markert med blå ramme i figuren ovenfor).
Versjonering
Har man en ny versjon av en modell, kan man importere den nye versjonen gjennom å høyreklikke på aktuell modell i Project Explorer. Man får da en contextmeny, og velger da 'Model Management ► Import new version of model'.
Man får da opp en dialog for å velge fil inneholdende den nye versjonen. En del felt er preutfyllt, med informasjon fra aktuell versjon i databasen.
Felt med rød stjerne er obligatoriske. Fyll ut disse feltene, og velg 'Import' knappen for å importere den nye versjonen av modellen. Versjonsnummer for aktuell modell økes med én. Man kan når som helst åpne en hvilken som helst av versjonene man har tilgjengelig, gjennom å velge ønsket versjonsnummer i Project Explorer.
Sletting av modeller
Tilgang til funksjonalitet for sletting av modeller forutsetter at du er pålogget med en brukerkonto som har tilstrekkelig rettigheter for sletting.
For å slette en modell, eller en modellversjon, høyreklikk på aktuell modell(versjon) i "Project Explorer" vinduet. Du vil da få opp en contextmeny.
Velg 'Model Management ► Delete model version' for å slette den valgte modellen (eller modellversjonen).
Samhandling
For å støtte samhandlingsprosesser på en god måte, er støtte for BCF (1 og 2) implementert i EDMmodelServer™. REST API for BCF2 er implementert for integrasjon med andre, eksterne, modellservere, og gjør en mapping av BCF2 formatet til IFC slik at BCF kan lagres direkte i IFC modellen koblet til de aktuelle bygningselementene. Standard funksjonalitet i serveren som rapporter, trestrukturer og dataark kan derigjennom også brukes for BCF2 data. Dette for å understøtte issue håndtering i samhandlingsprosesser.
Flere lokale null-punkt er støttet gjennom georeferanser, som leses fra IFC2x3 eller IFC4 data i henhold til "Exchange Requirements (ER) for Georeferencing and Creation of Site Local Geometric Representation". Modellene vises/sammenstilles korrekt i EDMviewer™ dersom georeferansene er riktig. Skulle georeferansene mangle eller være feil, kan disse registreres i en egen dialog.
Ved merge av to modeller med forskjellige referansepunkt, kalkuleres nye relative objektkoordinater for å korrigere avviket.
EDMmodelServer™ har innebygget merge funksjonalitet for å kunne merge delmodeller til en integrert modell. Merge operasjoner kan utføres samtidig med import og kan kjøres som en bakgrunnsjobb.
Alle data fra IFC filer som importeres reetableres som objekter i databasen i henhold til IFC spesifikasjonen (IFC Express skjemaet). Alle regler i IFC skjemaet kan valideres etter reglene i Express skjemaet i EDMmodelServer™ hvis ønskelig.
Disse reglene er formulert i Express sitt regelspråk som også danner grunnlaget for databaseprosedyrespråket ExpressX.
Der hvor det er nødvendig å slå sammen flere IFC datasett (filer eller modeller) støtter serveren en avansert form for massiv oppdatering av alle data fra en (eller flere) delmodell(er) inn i en mastermodell ("merge").
IFC objektene i kildemodellen identifiseres, sammenlignes med målmodell og det opprette nye objekter der disse mangler eller de endres hvis de eksisterer fra før, og duplikater fjernes. Deretter gjøres en lignende prosedyre på relasjoner slik at der hvor relasjoner mangler blir de lagt til. I tillegg synkroniseres geometrien slik at produktene får riktige referansepunkter og relative posisjoner. Denne merge-operasjonen startes som en bakgrunnsprosess.
Riktig identifisering av IFC objekter er avgjørende for modellserverens merge-funksjon. Det beste er at alle applikasjoner som utveksler data med modellserveren har korrekt håndtering av IFC GlobalId. Korrekt håndtering er å beholde samme IFC GUID på et objekt som det hadde ved første import eller etter opprettelse ved all senere eksport av samme objekt.
Hvis modelleringsverktøy ikke støtter IFC GUID på korrekt måte har EDMmodelServer™ en konfigurasjonsmulighet for alternative nøkler ved merge. F.eks. kan Name attributten benyttes som alternativ nøkkel for ifcSpace. På denne måten kan man få merge til å fungere bra i de fleste tilfeller. Det ligger noen utfordringer i om en endring av et objekt i et modelleringsprogram fører til at det blir et nytt objekt eller om det fortsatt kan betraktes som det samme, men denne avgjørelsen kan kun tas i modelleringsverktøyet. EDMmodelServer™ vil alltid kun følge reglene om identifisering.
EDMmodelServerManager™ har mange funksjoner for redigering slik at manuell opprydding er mulig der det er nødvendig etter en merge. Eksempelvis kan to etasjer slås sammen til en vha. flytt og slett operasjoner i IFC trestrukturen. Tilsvarende servicer er tilgjengelig for andre applikasjoner.
IFC data kan eksporteres i henhold til brukerens filtrering/valg, for eksempel objekter, objekttyper, rom, soner, etasje(r), bygning, eiendom, fag eller generelt på valgte egenskaper knyttet til objektene for å eksportere delmodeller. Eksportering kan gjøres fra tilgjengelige trestrukturer eller rapporter, til selvstendige fullverdige filer i standard IFC eller ifcXML format. Geometriske utsnitt fra en eller flere modeller er også tilgjengelig for å eksportere delmodeller.
EDMmodelServer™ kan håndtere mange parallelle modeller, og versjoner av disse, fra forskjellige faser og forskjellige aktører/disipliner.
Split/Cut
EDMmodelServer™ har funksjonalitet for geometrisk kutting basert på seleksjonsbokser (utsnitt). Dvs. fra en modell, lage et utsnitt av denne, og generere en egen IFC fil for utsnittet for videre bruk av andre. Funksjonen kan brukes til å kutte områder fra en modell, eller den kan brukes til å dele ett element i to.
For modellen man ønsker å lage et utsnitt fra, må man først definere en seleksjonsboks med geometrisk utstrekning og posisjon. Dette gjøres i 2D viewer, hvor man definerer rektangel som selekesjonsboksens base i planet. Som default blir boksens høyde lik modellens høyde. Gjennom dialogen for spesifisering av seleksjonsboks, kan man justere alle dimensjoner samt posisjon i ønskede inkrementer inntil boksen har fått ønsket utstrekning og posisjon. Seleksjonsbokser kan lagres (på prosjektnivå) for senere gjenbruk.
Seleksjonsbokser kan også defineres i eksterne verktøy (CAD), eksporteres i IFC format og deretter importeres i EDMmodelServer™ for å benyttes her.
Før split operasjonen gjennomføres må filnavn og målkatalog spesifiseres. En IFC fil blir generert, inneholdende alt i modellen som befinner seg innenfor seleksjonsboksen. Generert IFC fil kan benyttes videre på lik linje med hvilken som helst BIM.
Check-In og Merge
Man kan åpne flere modeller samtidig, og i EDMviewer™ vil modellene vises samtidig. Under 'check in' operasjonen kan man velge originalmodellen, og systemet vil automatisk merge importert modell med 'targetmodellen'.
Høyreklikk på aktuell modell i "Project Explorer" og velg Model Management og deretter Check-In/Merge opsjonen. Dialog for Check-In/Merge vil da åpnes.
Fra "From Model" listen eller "From File", velg hvilken modell du ønsker å merge med valgte modell. Flere modeller kan merges samtidig, gjennom valg av flere modeller i 'From Model' eller gjennom valg av flere filer fra 'From File' - Browse;
Ved behov kan man velge aktuelle Check-In/Merge opsjoner (ikke kombiner opsjoner):
Version control:
- "Do not create new model version" – merge vil bli eksekvert på gjeldende modellversjon. Vær oppmerksom på at roll-back ikke vil være mulig.
- "Create only one new model version" – opprett ny versjon med resultat av merge operasjonen. Denne operasjonen er aktuell kun dersom man merger flere kildemodeller med en målmodell.
Merk at merge-operasjonen som default vil opprette ny versjon for hver av kildemodellene.
Performance:
- "Skip 3D outline" – dropper 3D outline. Merge operasjonen vil kjøre raskt;
- "Skip entire 3D generation" – ingen 3D generering gjøres.
Merge:
- "Do not recalculate relative positions of elements" - som default når elementer blir 'checked-in' til en ny 'parent' i 'spatial structure', blir relativ plassering re-referert til 'parent' posisjon og relativ posisjon blir rekalkulert. Denne opsjonen skrur av denne funksjonaliteten.
Klikk "Check-In" knappen.
Systemet utfører en 'deep merge' operasjon, hvor hvert element i modellen sjekkes for eksistens eller modifikasjon. Dersom elementet ikke lenger eksisterer i importerte data, slettes det fra modellen. Dersom det er modifisert, blir modellens element oppdatert tilsvarende.
Meldingen "Merge finished successfully" indikerer at en ny versjon av modellen har blitt lagt til i "Project Explorer".
Desom du mistenker at 'merge' operasjonen ikke ble utført korrekt, klikk "Show Messages" knappen for å vise output log for merge-operasjonen. Denne kan sendes support-teamet for videre detaljert gjennomgang.
Søk og Filtrering
EDMmodelServerManager™ er utstyrt med søkefunksjoner for tekster, setninger, tall, nummerserier, kombinert på ulike måter, rettet mot hele serveren og selv dokumenter (.pdf, .doc etc.) som er forbundet med elementene. Denne typen søk er basert på automatisk indeksering av alt innhold når en modell er lastet opp eller endres.
En søkeoperasjon kan startes fra hovedmenyen eller fra den spesielle søkedialogen som er tilgjengelig i Prosjekt Explorer.
Gjennom søkedialogen tilgjengelig i Project Explorer kan man utføre søk i en eller flere modeller, med søkeresultat tilgjengelig i en valgt rapport. Søkedialogen åpnes ved at man høyreklikker valgt(e) modell, og fra kontekst menyen som da åpnes velges 'Search' for å åpne dialogen:
Søke i hele serveren for hvilken som helst tekst
Global søkefunksjonalitet er tilgjengelig fra hovedmenyen.
Denne type søk vil rettes mot alle (indekserte) modeller (Wide Search) i serveren for det gitte søket, alternativt for valgte modeller (Narrow Search). Resultatet av søket vil bli presentert i rapportmodulen. Hvis det er en rapport som allerede er vist (i rapportmodulen), vil aktuelt elementtypefilter for rapporten bli brukt. F.eks vil dokumentrapport vise kun dokument treff. En dørrapport vil kun vise ifcDoor treff. Den spesielle rapporten "Search Results" vil vise alle individuelle attributter/egenskaper treff for objektene.
Rapporter benyttet for presentasjon av søkeresultat, kan fritt defineres og navngis av bruker, og gjøres tilgjengelig for bestemte brukere og roller. Videre kan server-tjenestene som ligger til grunn for rapporten brukes av andre applikasjoner via API eller Webservices. Filtre av denne typen fungerer to-veis ved at data både kan trekkes ut av serveren og skrives tilbake. Rapportmodulen har avanserte administratorgrensesnitt som gjør det mulig for sluttbruker å definere enhver form for IFC basert uttrekk og lagring i serveren.
Søk med begrenset scope
Hvis du ønsker å rette søket mot et subset av innholdet i serveren, kan du velge riktig nivå i Prosjekt Explorer og deretter "Søk" i kontekstmenyen (høyreklikk).
Kun de modellene som er tilordnet dette utvalget vil bli søkt.
En spesiell søkedialog vil vises. Den gir forskjellige forhåndsdefinerte søkefunksjoner som kan kombineres. Øverst i dialogboksen du finner "global" søkefelt som kan brukes til å skrive enhver form for søketekst. I bunnen av dialogboksen kan du velge en bestemt rapport eller bare velge "Use Current Report" å fortelle hvor søkeresultat skal vises. Elementtype filter for rapporten vil bli brukt til å begrense søkeresultatet. F.eks vil en rapport som er tildelt elementtype Door viser bare dører, "Documents" rapporten viser kun dokumenter etc.
Videre filtrering av resultat kan gjøres i den aktuelle/valgte rapporten for visning av søkeresultat.
Egen, spesiell, 'Søkeresultat' rapport
Denne rapporten vil vise en rad for hver tekstlig eller numerisk attributt som ble funnet under søket. Det er nyttig hvis du trenger å finne ut nøyaktig hvor verdien hører til på elementet. Enten det er en eiendom i et PropertySet, en materialspesifikasjon eller et vanlig element attributt (Name, Tag, Description, etc.).
Spørreuttrykk
Spørreuttrykk (query expressions) som skrives i det "globale" søkefeltet i hovedmenyen eller i dialogboksen for søk bruker Lucene Query Parser Syntax.
(se https://lucene.apache.org/core/2_9_4/queryparsersyntax.html for detaljert beskrivelse)
Her er en kort beskrivelse av spørrespråket
Man kan skrive et ord
'layered'
Eller et uttrykk
'layered material'
Man kan bruke 'wildcard' for en rekke tegn '*' eller for ett tegn '??'
layer*
lay??
Som standard utføres et søk mot den faktiske teksten lagret i databasen, men det er også flere forhåndsdefinerte søkefelt (metadata) forbundet med hver tekst:
- Type (ifc entitetsnavn. Obs: ifc prefix er fjernet fra typen)
- Attribute (ifc attributtnavn)
- PropertySet (ifc propertyset navn)
- Property (ifc property navn)
- Text (default feltnavn for all tekst)
For å kvalifisere et søk etter et av de forhåndsdefinerte felt må man prefikse ordet eller setningen med navnet på feltet, etterfulgt av et semikolon:
Type:wall (søk etter alle ifcWall relaterte instanser) Type:door "with window" (vil søke etter "with window" tekst på ifcDoor relaterte instanser)
Søk etter ord eller fraser kan kombineres med operatorene AND, OR, og NOT.
(Property:color AND Text:red) OR (Property:Layername AND Text:"Exterior walls")
Områdesøk:
Property:Width [15.0 TO 25.0]
Spesialtegn er:
+ - && || ! ( ) { } [ ] ^ " ~ * ? : \
Alle spesialtegn kan bli escaped med "\":
"(1 + \1)"
Søk i åpen modell
Om man har en åpen modell, kan man enkelt søke etter objekter i denne gjennom å åpne en søkedialog med <ctrl+F>. I søkefeltet skriver man inn sin søkestreng og klikker 'Find'. Funnede objekter highlightes i modelltreet som vist i illustrasjonen nedenunder.
Dokumenthåndtering
Visning av dokumenter i treeview
Dersom det er tilordnet dokumenter til noder i treeview, vises disse som ikoner utenfor nodene. "Enkeltdokument" ikon viser at det finnes dokument for denne noden. "Flere dokument" ikon viser at det også finnes dokumenter på underliggende nivåer.
Her ser vi for eksempel at det finnes et tilordnet dokument til "Plan 1 etasje". "000 Referansebygg" har både et tilordnet dokument og dokumenter tilordnet en eller flere undernoder.
Dokumentrapport
Ved å klikke på dokumentikonet vil dokumentene vises i en tilpasset "Documents" rapport. Rapporten må være definert i konteksten "NoticeFlags", og kategorien må være "Document":
Om dette er i orden, skal det vises en rapport som ser omtrent slik ut:
Legge til og se dokumenter
Dokumenter kan lagres direkte i løsningen ved drag & drop til ethvert bygningsobjekt, via hyperlink i regneark eller via web services. Gjenfinning/rapportering via flere søkenøkler - inkludert tegnings- eller dokumentnummersystem. Systemet kan også koples til eksterne dokumentsystem. Linkede dokumenter kan vises i tilhørende program direkte fra brukergrensesnittet.
Legge dokument, i hvilket som helst format, til node i treeview:
- Velg dokument (fil) i Filutforsker, dra inn i EDMmodelServerManager™ klient og slipp på ønsket objekt.
- Om et dokument slippes på et "Typeobjekt", for eksempel "Våtrom" under "IFCSPACE", så vil det gjelde for alle objekter av denne typen i alle etasjer.
Se dokumenter for node i treeview:
- "Documents" fane i Properties vil vise tilordnede dokumenter for "denne" noden.
- Det finnes dokumenter tilordet "denne" noden. Trykk på ikon for å kjøre "Documents" rapporten, som viser dokumenter for "denne" noden og underliggende.
- Det finnes dokumenter for underliggende noder. Trykk på ikon for å kjøre "Documents" rapporten, som viser dokumenter for "denne" noden og underliggende.
- IFC view vill merke alle objekter som dokumentet gjelder for.
Fjerne et dokument:
- Trykk på [X] i "Documents" rapporten
Rapporter
EDMmodelServerManager™ tilbyr fleksibel sluttbrukerfunksjonalitet for å definere, konfigurere og eksekvere rapporter. Dette er et unikt verktøy for å kunne trekke ut alle typer data på tvers av modeller og modellversjoner. Et sett standardrapporter er inkludert i EDMmodelServerManager™.
Egenskaper fra et objekts dataark kan enkelt trekkes inn (drag-drop) for å definere en ny kolonne i en rapport. Rapporter kan formateres (fonter, farger etc.), rader kan grupperes og filtreres. Data fra kolonner kan summeres i grupper etc. Alle celler i en rapport plukkes gjennom ExpressX programmeringsspråket slik at det er relativt enkelt å tilpasse til alle behov for "drilling" av data i modellen. Mer komplekse rapporter kan kreve at query funksjoner først defineres, og deretter benyttes i rapportdefinisjonen for å få ønsket datauttrekk fra modellen for presentasjon i rapport.
Rapporter kan også konfigureres til å vise objekter i både rapport og viewer med spesifiserte farger, basert på brukerdefinerte vilkår i rapportdefinisjonen, for eksempel med grunnlag i objektegenskaper.
Nye rapportmaler er i utgangspunktet tilgjengelig for den brukeren som definerer dem, men kan senere gjøres tilgjengelig for bestemte brukere, grupper eller for alle brukere.
Genererte rapporter kan enkelt eksporteres til Excel format for videre bearbeiding. Rapportmodulen tilbyr også redigering av objekters egenskaper eller relasjoner, inklusive innlegging av nye egenskaper, slik at modeller enkelt kan vedlikeholdes med rapportverktøyet.
Import av Excel data/delmodeller er støttet, slik at modeller enkelt kan berikes med data fra regneark. Sluttbruker kan i rapportverktøyet enkelt sette opp hvordan data skal mappes til IFC.
Systemet har en egen registreringsdialog i rapportmodulen (tabellform, integrert med viewer, trestruktur og dataark) som tilbyr registrering av nomenklaturklassifikasjoner av rom. Registreringen er støttet av plukklister med lovlige klasser. Plukklistene er konfigurerbare i EDMbimManual™ (serverens database for IDM og bSDD definisjoner). Tidligere klassifiserte klassifikasjonsdata ivaretas historisk med siste dato endret.
EDMmodelServerManager™ har innebygget funksjonalitet for å kunne eksportere genererte rapporter med bruk av maler. Bruker kan definere maler, for å kombinere grafiske elementer, tabeller og 'screenshots' ved generering av utskriftsvennlige rapporter i for eksempel PDF format. Illustrert i eksempel nedenunder:
Konfigurere rapporter
Opprette og redigere rapporter
For å opprette en rapport, velg "Reports Management" under 'Tools' fanen, og rapportverktøyet åpnes.
Klikk deretter på knappen øverst til venstre i verktøyet for å opprette en ny rapport.
Gi rapporten et navn gjennom å fylle inn i 'Name' feltet i 'Details' fanen.
Gå deretter til 'Assign to Objects' fanen for å velge hvilke elementtyper rapporten skal gjelde for. Om det f.eks. er en dørrapport, velg 'ifcDoor' blant 'Element Types' og klikk [>>] knappen.
Dersom rapporten skal gjelde for flere elementtyper, repeteres dette for de aktuelle elementtypene.
Rapporten er nå opprettet, men med kun én kolonne; 'Name'. Ytterligere kolonner i rapporten defineres i forhold til hva som skal rapporteres.
Legge til rapportkolonner
Åpne aktuell modell dersom den ikke allerede er åpen. Velg objekter i 'Model Explorer', for eksempel en etasje, for å eksekvere rapport på alle dører i denne etasjen. Høyreklikk etasjen, og fra 'contextmenyen' velges rapport fra listen under 'Show Reports'. Valgt rapport eksekveres derved.
Velg en dør i rapporten (klikk på en rad) slik at dørens egenskaper vises i 'Properties' vinduet.
Med rapporten åpen, og egenskapene for valgt dør vist i 'Properties' vinduet;
Bruk 'Drag-Drop' funksjonalitet fra 'Properties' til selve rapporten, eller direkte inn i rapportdefinisjonen i 'Reports Management' verktøyet, for å legge til kolonner i rapporten. Klikk på, og dra, ønsket egenskapsnavn over i rapporten. Kolonnen defineres automatisk i rapporten, med samme navn som egenskapsnavnet. Kolonnenavnet kan om ønskelig endres i rapportverktøyet.
Ved bruk av 'Drag-Drop' funksjonalietet for kolonnedefinering, opprettes samtidig et uttrykk for oppdatering av verdier i rapporten. Dette betyr at brukere med skriverettigheter, etter eksekvering av rapport, kan oppdatere verdier direkte i rapporten, for objekter enkeltvis og flere (grupperte) objekter samtidig. Om denne oppdateringsfunksjonaliteten ikke ønskes, kan kolonnen settes som 'read only', alternativt kan oppdateringsuttrykket slettes fra rapportdefinisjonens 'Update Expression' kolonne.
Man kan også definere kolonner gjennom å skrive definisjoner direkte i rapportverktøyet (med scriptspråket ExpressX). Dette er litt mer krevende, og dekkes ikke i dette dokumentet.
For mer avanserte rapporter kan det kreves at query funksjoner må lages for å hente ut data fra modellen. Dette er spesialistfunksjonalitet, som ikke dekkes i dette dokumentet.
Celleformatering
Det er to måter å formattere celler/kolonner på i rapportmodulen (f.eks. antall desimaler for numerisk informasjon), enten gjennom å applisere formatering lokalt på eksekvert rapport, eller gjennom å spesifisere formatering i rapportdefinisjonen. Kortfattet beskrevet i de to påfølgende underkapitlene.
Lokal formatering
- Høyreklikk på en celle i aktuell kolonne og velg "Set column display style".
- Velg 'Format type:' Numeric
- Spesifiser formateringsuttrykk: f.eks. 0.## for to desimaler
Sette format i rapport definisjon
Spesifiser "Format" i "Detail" fanen i 'Report Management' modulen.
Dette vil definere default kolonneformat. Man kommer tilbake til default (etter å ha definert lokal formatering, som beskrevet ovenfor) gjennom å klikke "Reset to standard report layout" knappen i rapportvinduet.
Format spesifikasjon syntax: f.eks. "BTASpace,Numeric,0.##; NTASpace,Numeric,0.##"
";" benyttes som separator mellom hver kolonne format spesifikasjon.
"," benyttes mellom kolonne navn (f.eks. "BTASpace") og kolonne type (f.eks. "Numeric") og format spec (f.eks. "0.##")
Generere rapporter
Eksekvere rapport
Rapporter kan eksekveres på utvalgte objekter i en modell gjennom å høyreklikke på ønsket utvalg i 'Model Explorer'. Man får da opp en 'contextmeny' hvor man kan velge hvilken rapport man ønsker å eksekvere. Kun rapporter som har scopedefinisjon inneholdende aktuell objekttype er tilgjengelig for valgte objekter. For eksempel vil ikke dørrapporter kunne være aktuelle/tilgjengelige om man vil velge en romrapport, og vice verca.
Velg 'Show Report' og velg deretter aktuell rapport for eksekvering. Rapporten vises så i 'Reports' vinduet.
I illustrasjonen over, vil rapporten eksekveres for alle rom (space objekter) i den aktuelle etasjen, men man kan også velge enkeltvise objekter (<ctrl>+klikk for å velge fler) for rapportering.
Rapporter kan eksekveres på ulike nivåer i en modell;
I 'Model Explorer', høyreklikk på aktuell node i tree view, og velg ønsket rapport for eksekvering. Man kan velge bygning, en eller flere etasjer, grupper (f.eks. dører i en etasje), ett eller flere objekter for rapport eksekveringen. For å velge flere objekter/noder, holder man <ctrl> tasten nede samtidig som man velger/klikker på de aktuelle objektene/nodene. Holder man <shift> tasten nede, velges fra-til.
Dersom rapporten tillater oppdatering av verdier, kan verdier legges inn/oppdateres manuelt. I slike tilfeller må man, etter å ha endret/redigert verdier, skrive endringene til modellen. Dette gjøres gjennom å klikke ikonet 'Save all' i rapportvinduet. Dersom man ikke ønsker å skrive nye/endrede verdier til modellen, klikker man 'Rollback' ikonet i rapportvinduet. Denne handlingen forkaster alle endringer siden siste 'Save all' operasjon.
Rapportaggregering
I 'Project Explorer', høyreklikk på aktuelle modeller (behøver ikke være åpnet) for å få opp contextmenyen. Velg deretter 'Show Reports' og velg aktuell rapport som da eksekveres på de valgte modellene. For å rapportere på flere modeller samtidig holder man <ctrl> tasten nede samtidig som man velger enkeltvise modeller for deretter å høyreklikke for å få opp contextmeny og velge ønsket rapport for eksekvering. Ved å holde <shift> tasten nede samtidig som man klikker, velges modeller fra-til.
Det vil da rapporteres fra alle valgte modeller i én og samme rapport.
Berike modell gjennom bruk av rapporter
Etter å ha definert og eksekvert en rapport, kan denne eksporteres i Excel format for videre bearbeiding i Excel. I slike tilfeller er det viktig at rapporten inneholder en kolonne for å kunne mappe kolonneradene til objektene den omhandler. Default 'primary key' er objektenes GlobalId (andre nøkler kan også benyttes, som for eksempel romnummer for romrapporter. Disse må i så fall være unike/entydige).
Man kan importere fra Excel på ulike måter:
- Gjennom å kopiere hele regnearket, og lime inn i MSM rapport.
- Gjennom å kopiere deler av regnearket, for eksempel en kolonne, og lime inn i MSM rapport.
Kopiere hele regneark:
- Eksportert rapport berikes med ønsket informasjon i Excel,
- Velg hele regnearkets innhold (ctrl+a) i Excel (inklusive 'header row'), og kopiér (ctrl+c)
- Gå til MSM rapportvindu, høyreklikk og velg 'Paste from Excel to Report' for å kopiere inn Excel data (hele arket).
- Dialog for import åpnes, med 'Primary key column' preutfyllt med GlobalId.
- Dersom regnearket det kopieres fra har dokumentnavn i en eller flere celler, og dokumentene ligger i katalogen (med eventuelle underkataloger) angitt i 'Attachments root folder' i dialogen nedenunder, opprettes linker til dokumentene i MSM rapporten. Funksjonaliteten krever konfigurering av MSM rapportmodul, og beskrives ikke i dette dokument.
- Klikk 'Import' for importere Excel data til MSM rapport.
- Celler med endret innhold blir markert med rosa farge etter import.
- For å lagre ny informasjon fra Excel, klikk 'Save all' i rapportvinduet, og modellen oppdateres.
- Ønsker du å ikke lagre endringene etter Excel import, klikk 'Rollback' for å avbryte handlingen.
Importere deler av regneark:
- Eksportert rapport berikes med ønsket informasjon i Excel,
- Velg aktuell del av regnearkets innhold i Excel, og kopiér (ctrl+c)
- Gå til MSM rapportvindu, velg rapportrad hvor du ønsker å lime inn data fra Excel, høyreklikk og velg 'Paste cell region from Excel to Report' for å kopiere inn Excel data (valgte celler).
- Celler med endret innhold blir markert med rosa farge etter import.
- For å lagre ny informasjon fra Excel, klikk 'Save all' i rapportvinduet, og modellen oppdateres.
- Ønsker du å ikke lagre endringene etter Excel import, klikk 'Rollback' for å avbryte handlingen.
Importere og Eksportere rapporter
Fra 'Reports Management' dialogen, kan man eksportere rapportdefinisjoner med 'drag and drop' funksjonalitet. Velg aktuell rapport og dra den til ønsket folder og slipp. En XML fil (Report_<rapportnavn>.xml) legges da i 'target folder'.
Importering av rapportdefinisjon gjøres på samme måte. 'Drag and drop' fra 'source folder' til 'Reports Management' verktøyet. Import av rapporter er kun tilgjengelig for superuser.
Funksjonaliteten (eksport/import) er nyttig om man ønsker å lagre rapporter for eksempel for backup, eller kopiere rapporter fra en server til en annen.
Tilgangsstyring for rapporter
Tilgangsstyring for rapporter er tilgjengelig fra 'Tools' menyen. Trykk på 'Reports Management' for å åpne rapportverktøyet.
Definer tilgang for valgt rapport gjennom å klikke på permissions symbolet ( ) for rapporten.
For å gi tilgang til rapporten for roller og/eller individuelle brukere, klikk på 'Add' knappen for å åpne valgliste med definerte roller og brukere.
I listen velger man rolle og/eller bruker som skal gis tilgang til rapporten gjennom å markere disse og deretter klikke 'Add' knappen.
Som default får de nye rollene/brukerne kun leserettigheter. Endre til ønsket tilgangsnivå (lese/skrive/full tilgang) for rolle/bruker som ble gitt tilgang og klikk 'Apply' for å effektuere.
Tilgang for en valgt rolle eller bruker kan fjernes gjennom å velge rolle/bruker for aktuell rapport, og deretter klikke 'Remove' knappen.
Systemadministrasjon
Klient Installasjon
Last ned installasjonssett for EDMmodelServerManager™ (MSM) fra omforent sted. Aktuelt installasjonssett (*.msi) vil inneholde relevante/aktuelle plugins for den aktuelle klient/kunde. Ved installering med *.msi, vil plugins installeres automatisk på riktig sted, samt at eventuelle gamle versjoner av plugins vil bli fjernet.
For å sjekke om et programtillegg er lastet må du starte opp en installert klient, og logge inn med en gruppe som skal ha tilgang til tillegget, eksempel: logg inn i "fm-admin" gruppe for å sjekke Arealadministrasjon. Om Arealadministrasjon plugin er vellykket lastet inn, skal du kunne se "Areal Administrasjon" fanen/menyen.
"Areal Administrasjon" fane/meny
Sikkerhet – Tilgangsstyring for data og funksjonalitet
Tilgang til data og funksjonalitet i EDMmodelServer™ er styrt gjennom roller og rettigheter.
En administrator kan opprette roller for å passe med en organisasjons struktur, og tilordne rettigheter for enten å begrense eller gi tilgang til spesifikk funksjonalitet (f.eks. modellimport, etc.). Et hvilket som helst antall roller kan defineres og konfigureres i systemet. Roller opprettes og administreres i 'Administration center'.
Roller kan videre struktureres hierarkisk, gjennom bruk av 'supervision' konseptet. Dette konseptet gjør at definisjonen av sikkerhetspolicyer som gjør at bestemte roller kan ha kontroll over andre, for derigjennom å ha en mekanisme for å overvåke operasjonene som utføres av andre roller. Et eksempel på sikkerhetspolitikk er, for eksempel, en kontrollert entitet opprettet av en bruker med en gitt rolle er tilgjengelig for alle brukere med supervisor rolle med "Full Access" rettigheter.
For tiden er kun predefinerte policies tilgjengelige i EDMmodelServer™ og brukere tillates ikke å velge mellom ulike policies. Funksjonalitet for å tillate brukere å konfigurere, og velge blant, ulike policies i henhold til aktuelle behov og krav er under utvikling. Kun én sikkerhetspolicy kan være aktiv om gangen.
Det er tre nivåer av tilgangskontroll i EDMmodelServer™, funksjonalitet-, entitets- og service tilgangskontroll.
Tilgangsstyring, funksjonalitet
Det fins et sett av predefinerte tillatelser som kan tilordnes hvilken som helst definert rolle i systemet. Systemet er fleksibelt og det er ingen begrensninger for hva slags tillatelser som kan tilordnes spesifikke roller (f.eks. administrator). Det er opp til bruker å konfigurere systemet og gi tilgang til funksjonalitet for hver enkelt rolle i henhold til egne aktuelle krav, behov og organisasjonsstruktur.
Tillatelser er gruppert i moduler. Hver slik modul korresponderer med en faktisk systemkomponent eller plugin. I utgangspunktet er det en kjernemodul, MSM modulen, som regulerer tilgang til hovedfunksjonalitet som Import/Export Models, Create Projects, etc. Hver plugin er ansvarlig for sitt eget sett med tillatelser.
Systemet sjekker før eksekvering av kontrollerte funksjoner, at pålogget bruker har nødvendige rettigheter til å utføre operasjonen. Dette gjøres gjennom å sjekke om rollen tilegnet brukeren har aktivert aktuelle rettigheter.
Tilgangsstyring, entiteter
|
Brukere eller roller kan tildeles til bestemte entiteter med en gitt tillatelse. Med entiteter, mener vi her systemobjekter som prosjekt, modeller eller rapporter, og ikke objekter av en gitt BIM-modell som en dør eller et vindu. |
Dersom tillatelse er gitt en individuell bruker, vil det ved pålogging bli sjekket hvilke tilgangsrettigheter brukeren har. Når både bruker og roller finnes, vil brukerens rettigheter ha høyere rang enn rolle rettigheter. For eksempel, hvis en gitt rolle A har skrivetilgang for en entitet, og en spesifikk bruker B har tilhørighet til rolle A, er kun gitt lesetilgang for samme entitet, vil brukeren ikke ha rettighet til å modifisere entiteten.
Tilgang til en entitet kan også begrenses til en gitt tidsperiode. Dette betyr at bruker eller rolle vil kunne ha tilgang til en entitet kun for en spesifisert periode definert med start- og sluttdato. Etter denne perioden er over, vil tilgang til entiteten bli trukket tilbake.
Tilgangskontroll for en gitt entitet er løst gjennom et logisk hierarki som er predefinert i systemet. Dette hierarkiet (se figur nedenunder) angir rangordning for tilgangsstyring for entiteter som er tilordnet til brukere og roller. Modellentitet har høyest rang, mens enhet har lavest. For å løse hvilken type tilgang en bruker har for et gitt objekt, starter vi på forrang nivå av tilsvarende enhet og arbeider oss fram til laveste forrang nivå.
Som vist i figuren nedenunder, vil noen av entitetene ikke kunne gjenfinnes i objektets hierarki tre, og derigjennom vil det hoppes til nest høyeste nivå. For eksempel kan en modell være under en disiplin, en bygning kan være under et prosjekt, en bygning kan være under en enhet, og et prosjekt har ingen overordnet entitet i hierarkiet.
Flytskjemaet nedenunder forklarer algoritmen som følges for å løse tilgangstillatelser når en bruker forsøker å aksessere en modell i systemet.
Tilgangsstyring, services
Et produksjonssystem er konfigurert til å tillate tilgang til data kun gjennom et sett av predefinerte services. Disse services har all sjekking av entitetstillatelser innbygget for å sikre at ingen data eksponeres uten kontroll av entitet tilgangskontroll.
I tillegg til servicen selv kan organiseres i rettighetsmoduler i Administration Center, og tilgang gis til spesifikke roller eller brukere av service som en helhet. Straks en service er styrt under en rettighetsmodul, vil det kun være mulig å eksekvere servicen om du er gitt tilgang gjennom rolle eller bruker.
Brukeradministrasjon
For å administrere brukere, prosjekter, aksess med videre, må du logge inn som "superuser": Username: superuser ; Password: ********
Innloggingsbilde
Etter tilkobling, velg Administration Center under fanen/menyen Tools.
Tools fanen/menyen.
I Administration Center må du opprette prosjekt, brukere og tilordne roller i det aktuelle prosjektet.
Opprette brukere
Det finnes to typer brukere, enkeltstående brukere og single sign-on (SSO) brukere. De førstnevnte må logge inn separat for hver gang MSM skal aksesseres, mens SSO brukere logges inn automatisk med brukerident som de har i systemomgivelsene.
For å kunne opprette brukere, må du være logget inn som superuser.
Uansett brukertype, begynner du med å velge "All Users" i "Users " liste i Administration Center og trykk på "Legg Til" knappen:
For å opprette enkeltstående bruker:
Velg "General" Fane, fyll ut datafeltene og trykk "Add".
Dialog for å opprette bruker, fra User Management Tab (All Users)
Som default settes passord til det samme som brukernavnet, og ved første gangs pålogging med nyopprettet bruker, kreves det at passord endres. Passord må bestå av minimum 7 tegn, maksimum 24 tegn. Passordet må inneholde minst en miks av
- En liten bokstav,
- En stor bokstav,
- Et siffer,
- Et ikke-alfanumerisk tegn (for eksempel underscore eller bindestrek)
Opprette SSO brukere
Velg "Active Directory" fane, fyll ut eventuelt gruppenavn for å begrense brukerlista til en gruppe og trykk "Get Users" :
Brukerliste fra Active Directory
Velg de brukerne som skal ha tilgang til modellserver ved å dobbeltklikke på dem. De skal da dukke opp i "Selected Users" feltet. Avslutt med å trykke "Add".
OBS: Adgangsrettigheter, gruppetilhørigheter osv i modellserver må settes opp på samme måte for SSO bruker som for enkeltstående brukere.
Roller
Følgende roller er aktuelle:
fm-user: kun leseaksess for "åpne" data.
fm-owner: Full aksess til de kontrakter hvor din organisasjon (firma) har eierskap. Vanlig rolle for saksbehahandlere
fm-admin: full råderett over arealmodul. Denne rollen trengs for å tildele eierskap, dvs det må finnes minst en fm-admin for hvert prosjekt.
fm-prosjekt: full råderett over Arbeidsordre/Prosjekt modul
Roller kan konfigureres i Administration Center, hvor man kan gi tilgang til ulik funksjonalitet gjennom å markere et sett med aktuell funksjonalitet for den enkelte rolle. Default roller kommer med default sett av tilganger.
Man kan fritt definere/konfigurere ulike roller med ulike rolletyper.
Nedenunder vises en oversikt over tilgjengelige tilganger, med korte forklaringer.
Tilgjengeligheten av ulike moduler og kategorier vil kunne variere fra serverinstallasjon til serverinstallasjon.
Module: MSM |
Med markert 'sjekkboks' for aktuell rolle, kan brukere med den aktuelle rollen: |
Category: Access Control |
|
Create/Delete/Edit Roles |
Opprette, slette og redigere roller |
Category: Administration |
|
Administration |
Få tilgang til administrasjonsverktøyet «Administration Center» |
Developer Tools |
Få tilgang til verktøyet «Developer tools» |
Category: FM |
For Arealadministrasjon modul |
Create Owner |
Opprette eiere |
Create Tenant |
Opprette leietagere |
Employee Permission |
Opprette definert bruker som saksbehandler, |
Global Regulations |
Utføre global regulering |
Link to FM |
Koble BIM inn i FM-struktur |
Ownership Tools |
Få tilgang til verktøy for å sette eierskap på rom |
Search Building |
Søke etter bygninger |
Search Owners |
Søke etter eiere |
Search Tenant |
Søke etter leietagere |
Zone Tool |
Få tilgang til soneverktøyet |
Category: Misc |
|
MSM ViewPermission |
Gir tilgang til 'View' menyens valg. |
Category: Models |
|
Check-In/Merge Model |
Tilgang til å sjekke inn, og 'merge' modeller |
Delete Model |
Slette modeller |
Edit Model |
Redigere/skrive i modeller |
Export Model |
Eksportere modeller |
Import Model |
Importere modeller |
Validate Model |
Validere modeller |
Category: Projects |
|
Create/Delete Project |
Opprette og slette prosjekter |
Category: Reports |
|
Create/Delete Reports |
Opprette og slette rapporter |
Edit Reports |
Redigere rapporter |
Report Management |
Administrere rapporter. Spesifisere tilgangskontroll, tilordne til objekter, spesifisere queries etc. |
Category: Users |
|
Assign users to Company |
Knytte brukere til foretak |
Assign users to District |
Knytte brukere til distrikter |
Assign users to Project |
Knytte brukere til prosjekter |
Create/Delete Administrator User |
Opprette og slette administrasjon brukere |
Create/Delete Roles |
Opprette og slette roller |
Create/Delete Users |
Opprette og slette brukere |
Module: WorkOrder |
For Arbeidsordre/Prosjekt modul |
Category: Activity |
For å kunne være aktivitetsansvarlig i et prosjekt, må brukeren være listet som en aktør i aktiviteten, med en av følgende roller; 1: «responsible», 2: «issued_by» |
Always Create Activity |
Opprette aktiviteter. |
Always Delete Activity |
Slette aktiviteter.
|
Always Edit Activity |
Redigere aktiviteter.
|
Always Log Activity |
Registrere utført arbeid i aktiviteter, og redigere eksisterende registreringer.
|
Category: Comment |
Alle brukere kan opprette kommentarer |
Always Edit Comments |
Redigere eller slette kommentarer. |
Category: Project |
For å kunne være ansvarlig for et prosjekt, må brukeren være registrert som en aktør i prosjektet, med en av følgende roller; 1: «responsible», 2: «issued_by» |
Always Delete Project |
Slette prosjekter. |
Always Edit Project |
Redigere prosjekter. |
Always View Project |
Åpne/se alle prosjekter.
|
Create Project |
Opprette prosjekter/arbeidsordre |
Category: Request |
Alle brukere kan opprette, og liste eksisterende, forespørsler |
Always Delete Request |
Slette forespørsler. |
Always Edit Request |
Redigere forespørsler. |
Process/Reject Request |
Godkjenne eller forkaste registrerte forespørsler. |
Category: Documents |
|
Lock Document Upload |
Låse for videre dokumentopplasting. |
Se kapittel 9 for default settings for system default roller.
Nedenunder vises et eksempel for markering av tilgang for rollen fm-admin.
Eksempel, tilgang for fm-admin
Prosjekt og modell
Alle modeller må tilhøre et prosjekt. Dersom ønsket prosjekt ikke eksisterer, må dette opprettes før modell kan importeres til prosjektet.
Opprette prosjekt
Velg "Project" i venstre liste i Administration Center og bruk for å lage nytt prosjekt.
Dialog for å opprette Project fra Project Tab
Tildele tilgangsrettigheter til prosjekt
Tilgang til prosjekter styres ved å innvilge tilgang av ulik art til roller eller brukere.
For et valgt prosjekt åpner man 'Access Control' dialogen.
Brukere eller roller kan tildeles til prosjekter med en gitt tillatelse.
Tre typer av tillatelser kan innvilges: Read Only, Write og Full Access. Som beskrivelsene indikerer, en bruker med Read Only tilgang, kan kun se prosjekt, mens en bruker med Write eller Full Access kan modifisere prosjektet. Full Access tillatelse gir også brukeren rettighet til å endre tilgang til prosjektet.
Tilgang til et prosjekt kan gis enten til roller eller individuelle brukere. Dersom tilgang gis for en rolle, vil hver av brukerne med denne rollen gis tilgang i henhold til de spesifiserte tillatelsene.
Dialoger for tildeling av roller (fm-admin) for valgte prosjekt
Tilgangsrettigheter for modeller
Tilgang til modeller, herunder modellversjoner, kan styres på samme måte som beskrevet for prosjekter i foregående kapittel. Under 'General' i Administration Center, velg 'Models', og deretter ikonet for 'Access Control' for aktuell modell. Dersom det eksisterer flere versjoner av en modell, kan man ekspandere modellnoden for å se de ulike versjonene og deretter tilordne tilgangsrettigheter til individuelle versjoner.
Aksesskontroll for individuelle modellversjoner
Hierarkisk organisering av modeller
For å organisere modeller i henhold til en organisatorisk/geografisk struktur, benyttes 'Locations' i Administration Center. Her kan man definere en hierarkisk struktur gjennom først å definere de aktuelle nivåene, og deretter koble de sammen.
Nivåene er:
- Regioner, organisatoriske enheter (Regions)
- Enheter, organisatoriske (Units)
- Områder, lokasjoner (Areas)
- Bygg (Buildings)
med tilgangsstyring på alle nivåer.
Modeller (IFC data) kobles til strukturens bygg-nivå. Beskrevet i kapittel 7.5.4.
For den 'Norske sykehusverdenen' kan dette eksemplifiseres slik:
- Regionalt helseforetak – Helse Midt-Norge RHF
- Helseforetak – St. Olavs Hospital HF
- Geografisk lokasjon – Øya i Trondheim
- Bygg – Nevrosenteret
Regioner, enheter og områder
Disse tre nivåene defineres på samme måte. For et valgt nivå, klikk på '+' symbolet øverst i dialogen for å legge til en rad i tabellen. Angi navn og eventuelt en beskrivelse.
Legg til ny region
Bygg
Bygg defineres på tilsvarende måte, men i tillegg må det angis en unik ID (Identifier) for aktuelt bygg. Det er ikke krav til unike byggnavn, da det er 'Identifier' som benyttes som kobling mellom bygg og BIM.
Legg til nytt bygg
Hierarkisk organisering
Etter å ha definert de ønskede nivåene i Administration Center>Locations, velg 'Hierarchical View' for å bygge opp ønsket hierarki.
Region - kobling av område og bygg
Regionene som ble definert (ref kap. 7.5.1) vises i fanen 'Regions', sammen med de definerte geografiske områdene som før de kobles til region, er gruppert i 'Unassigned'.
'Drag and drop' funksjonalitet benyttes for å koble område til region. Velg aktuelt område fra 'Unassigned', dra det opp i aktuell region, og slipp. Området er derigjennom koblet til regionen.
Videre må bygg kobles til område. Fra 'Unassigned' (region), velg aktuelt bygg i gruppen 'Unknown Area', og dra det til aktuelt område i aktuell region. Bygget er nå koblet til de organisatoriske enhetene region og område.
Koble bygg til region/område
Enhet - kobling av bygg til enhet
Enhetene som ble definert (ref kap. 7.5.1) vises i fanen 'Units', sammen med de definerte byggene, som før de er koblet til en organisatorisk enhet (Unit) ligger gruppert under 'Unknown Unit'.
'Drag and drop' funksjonalitet benyttes for å koble bygg til enhet. Velg aktuelt bygg fra 'Unknown Unit', dra det opp i aktuell enhet, og slipp. Bygget er derigjennom koblet til den organisatoriske enheten.
Merk: det er ingen direkte kobling mellom de organisatoriske enhetene Region og Enhet (Unit). Koblingen mellom disse går igjennom byggets koblinger/relasjoner.
Kobling av bygg mot modell (BIM)
Kobling av fysisk modell mot logisk bygg gjøres i Project Explorer. For å koble aktuell modell til bygg, velg modell og trykk F2 for å komme i 'edit mode'. Editerbare celler i tabellrad highlightes i rosa. Velg cellen 'BuildingIdentifier', og velg identifier i nedtrekksliten, korresponderende med valgt modell.
Programutvidelse
EDMbimManual™
Ref: F041
TBD
Mappingtabeller for egenskaper ved IFC data import kan settes opp slik at egenskaper som ligger feil i kildefilen legges riktig i modellen i EDMmodelServer™. EDMbimManual™ inneholder blant annet IFC standardene, TFM og mapping mellom egenskaper og IFC defineres her. Kombinert med rapportmodul
<kompletteres>
TFM Håndtering
Generelt
Bygningselementer kan merkes med TFM koder (TverrFaglig Merkesystem) i MSM gjennom bruk av rapportmodulen. TFM kodene er definert i EDMbimManual™, som benyttes ved oppslag for lovlige kombinasjoner av kodeelementer ved applisering av TFM koder i MSMs rapportmodul.
Serveren har innebygget syntakssjekk for TFM koder som kan utføres på forskjellige utvalg i trestrukturene. Resultatet kan vises i form av f.eks. søylediagrammer i statistikkmodulen slik at det er mulig å se hvordan kvaliteten på kodene fordeler seg i de utvalgene som er gjort. Registreringsmodulen for TFM sikrer korrekt TFM kode v.h.a. plukklister og feltvis registrering i rapport/grid modulen. Lagring til IFC modellen er konfigurerbart og tilpasses norsk standard for BIM objekter. Koder kan tilordnes gruppevis på fleksibel måte.
<kompletteres>
Soneverktøy
MSM har funksjonalitet for å kunne definere soner av ulike slag. Fellesareal sonetypene 'Fellesareal bygg', 'Fellesareal etasje', 'Fellesareal teknisk', 'Fellesareal kommunikasjon' (ref. 'NS 3940-2012 – Veiledning for beregning av utleieareal i næringsbygg') er predefinert i systemet, og systemet kan konfigureres til å håndtere andre sonetyper som for eksempel sikkerhetssoner, vaskesoner etc.
Aktivere soneverktøy
Soneverktøyet kan aktiveres på to måter, enten ved å klikke soneverktøy ikon i menyraden, eller fra Project Explorer (her er sistnevnte beskrevet):
- Sørg for at bare EN modell (Bygning) er valgt
- Høyreklikk aktuell (åpnet) modell og velg "Zoning Tools >"
- Åpne soneverktøy – Åpner Sone Verktøyet;
OBS: Kun én modell kan være åpen.
- Automatisk oppretting av fellesarealsoner – sjekker om Fellesareal soner er opprettet. Hvis ikke, opprettes de som ikke allerede er definert;
- Sett standardfarger for fellesarealsoner - gir standard farger til sonene dersom standardfarger ikke er benyttet;
P.S: For b og c - FM_ZONES opprettes i EnterpriseModel med 4 Entiteter.
Aktivere soneverktøy
Soneverktøy
Definere, redigere og fjerne soner
I utgangspunktet er soner definert innenfor hvert bygg. For å harmonisere soner mellom bygninger defineres disse på "Enterprise" nivå og synkroniseres inn i hvert enkelt bygg.
Inneværende versjon av soneverktøyet harmoniserer soner av type "Fellesareal" da disse er noenlunde standardisert. Følgende funksjoner er tilgjengelig:
- Høyreklikk og velg "Zoning Tools > Open Zoning Tools"
- Automatisk oppretting av fellesarealsoner – sjekker om "Fellesareal" soner er definert for bygget, dersom de ikke er det, opprettes disse.
- Sett standardfarger for fellesarealsoner - Setter farger for "Fellesareal" soner i bygget til standardfarger
Farger for de ulike fellesarealkategoriene er omforent, og definert som vist i tabellen lenger ned. Det er viktig å benytte de spesifiserte fargene, da disse går igjen i automatisk genererte rapporter (Grafisk leierapport, eksport til Excel/PDF).
|
Kategori |
Farger angitt i BIM Guide |
|
RGB farge |
Fargenavn |
|
Fellesareal - Kommunikasjon |
HVAC Supply Duct/Diffuser: Blue |
|
2, 71, 254 |
RGB #0247FE, Blue (RYB) |
|
Fellesareal - Teknisk |
Plumbing Water: Cyan |
|
0, 255, 255 |
RGB #00FFFF, 345 Luminous vivid cyan, Websafe 00FFFF, Aqua, cyan, Electric cyan, cyan1 |
|
Fellesareal - Etasje |
Plumbing Storm Drain: Green |
|
0, 205, 0 |
RGB #00CD00, green3 |
|
Fellesareal - Bygg |
Fire Protection: Red |
|
255, 0, 0 |
RGB #FF0000, 6 Luminous vivid red, RAL 3026 Luminous bright red, Websafe FF0000, red, red1 |
Utover predefinerte soner defineres soner slik:
- Bruk button for å legge til en ny sone. Fyll ut Navn (egendefinert), Type(forhåndsdefinerte listevalg) og farge;
- Velg en sone fra Sone Navn dropbox, ledige og tilordnede rom vil da vises i venstre hhv hyre spalte i soneverktøyet;
Redigering og sletting av en sone gjøres med knappen .
Redigere/slette sone
- Velg en sone fra Sonetype dropbox;
Note: Dersom det ikke er noen tilgjengelige soner I bygget, må du opprette dem først.
- Du kan forandre feltene Navn og Farge. Note: Dersom du forandrer navn, vil verktøyet sjekke at navnet ikke allerede er I bruk.
- Lagre vil som navnet antyder lagre endringene
- Slett Sone vil fjerne alle rom fra sonen og slette sonen.
Filtrere bort "virtuelle" rom.
Et "virtuelt" som (IfcSpace) er et "rom" som ikke er tilknyttet et fysisk rom, men som for eksempel definerer en hel etasje eller fløy. Disse rommene lager støy både i romlister og viewer, og kan med fordel filtreres bort.
Det er ingen universell måte å identifisere slike på, så disse må markeres manuelt.
For å merke et rom som "Virtuelt": Høyreklikk på et rom i venstre spalte i soneverkøy og velg "Exclude Space".
For å skjule "virtuelle rom" i liste: Marker "Ekskludert" sjekkboks.
For å vise "virtuelle rom" i liste: Ta bort markering i"Ekskludert" sjekkboks.
For å fjerne merking som "Virtuelt rom": TODO
Legge rom inn og ut av soner
Man kan bare legge rom inn i (ta rom ut av) en sone om gangen. Velg sone med "Sone Navn" øverst i høyre spalte.
Tilordning av rom til soner
- Knappen legger et rom inn i valgt sone ved å flytte det fra venstre til høyre spalte
- Knappen fjerner rom fra valgt sone.
- Ved å velge en etasje fra lista "Fra etasje" i høyre spalte:
- I høyre spalte vil bare rom fra valgt etasje vises
- Om "Søketype" settes til "Etasje" i venstre spalte vil alle rom fra denne etasjen vises.
- Om "Søketype" settes til "Ledig" i venstre spalte har ikke valgt etasje noe å bety der.
- Ved å skrive i "Søketekst" feltet vil lista filtreres til de som passer med gitt søketekst
Annex : Default tilgang for roller
Default tilganger for system default roller:
|
fm-admin |
fm-prosjekt |
fm-user |
fm-owner |
Module: MSM |
|
|
|
|
Category: Access Control |
|
|
|
|
Create/Delete/Edit Roles |
x |
|
|
x |
Category: Administration |
|
|
|
|
Administration |
x |
|
|
x |
Developer Tools |
|
|
|
|
Category: FM |
|
|
|
|
Create Owner |
x |
|
|
|
Create Tenant |
x |
|
|
x |
Employee Permission |
x |
|
|
|
Global Regulations |
x |
|
|
x |
Link to FM |
x |
|
|
x |
Ownership Tools |
x |
|
|
|
Search Building |
x |
|
x |
x |
Search Owners |
x |
|
|
|
Search Tenant |
x |
|
|
x |
Zone Tool |
x |
|
|
x |
Category: Misc |
|
|
|
|
MSM ViewPermission |
x |
x |
|
x |
Category: Models |
|
|
|
|
Check-In/Merge Model |
x |
|
|
x |
Delete Model |
|
|
|
|
Edit Model |
|
|
|
|
Export Model |
x |
x |
|
x |
Import Model |
x |
x |
|
x |
Link Model |
|
|
|
|
Validate Model |
|
|
|
|
Category: Projects |
|
|
|
|
Create/Delete Project |
x |
|
|
x |
Category: Reports |
|
|
|
|
Create/Delete Reports |
x |
x |
|
x |
Edit Reports |
x |
x |
|
x |
Report Management |
x |
x |
|
x |
Category: Users |
|
|
|
|
Assign users to Company |
|
|
|
|
Assign users to District |
x |
|
|
x |
Assign users to Project |
x |
|
|
x |
Create/Delete Administrator User |
|
|
|
|
Create/Delete Roles |
|
|
|
|
Create/Delete Users |
|
|
|
|
Module: WorkOrder |
|
|
|
|
Category: Activity |
|
|
|
|
Always Create Activity |
|
x |
|
|
Always Delete Activity |
|
x |
|
|
Always Edit Activity |
|
x |
|
|
Always Log Activity |
|
x |
|
|
Category: Comment |
|
|
|
|
Always Edit Comments |
|
x |
|
|
Category: Project |
|
|
|
|
Always Delete Project |
|
x |
|
|
Always Edit Project |
|
x |
|
|
Always View Project |
|
x |
|
|
Create Project |
|
x |
|
|
Category: Request |
|
|
|
|
Always Delete Request |
|
x |
|
|
Always Edit Request |
|
x |
|
|
Process/Reject Request |
|
x |
|
|
Annex: Teknisk informasjon
Arkitektur
EDMmodelServer™ er et åpent system, dvs at systemet følger samtlige spesifikasjoner iht. ISO 10303 STEP og benytter buildingSMART standarder (IFC, IFD, IDM) for all bygningsinformasjons (BIM).
EDMmodelServer™ er et objekt-orientert database system spesielt egnet for å implementere IFC BIM med mange brukere og store datamengder.
Løsningen er basert på følgene lag:
- Et databaselag som kan lagre alle data iht. den åpne dataarkitekturen definert av ISO 10303 STEP og som er benyttet av ISO 16739 (IFC) som bygningsinformasjonmodell (BIM).
- Et tjenestelag på server-siden som prosesserer data uten behov for å transportere data over nettverket (SSP)
- Et tjenestlag på klientsiden tilpasset applikasjonsplattformen som benyttes, men som er basert på SSP.
- Et applikasjonsrammeverk som kan benyttes for å utvikle/tilpasse brukerløsninger, men som i standardversjonen innehar funksjonalitet for systemadministrasjon (EDMmodelServerManager™)
EDMmodelServerManager™ (MSM) er modul for systemadministrasjon av EDMmodelServer™, samt et rammeverk for å utvikle tilpasse egne applikasjoner/prosesser for å jobbe med BIM i virksomheten.
EDMmodelServer™ er et system for Masterdata, dvs et system som konsoliderer informasjon fra mange kilder og som tilrettelegger for at data kan deles med alle uavhengig av opprinnelig applikasjon, og som kan langtidsarkiveres uten tap av data.
Diskplass og minnekapasitet på server
Om EDMmodelServer™ skal kjøres med godt resultat bør server ha minst følgende fysiske kapasitet:
- Diskplass: 1 Terrabyte
- Tilgjengelig minne : 16 Gigabyte
Lagringsplass
Vi antar følgende for omregning mellom IFC filstørrelse (GB), bygningsareal (m2), antall bygningselementer, diskplass (GB) og antall databaseinstanser.
Typiske mengder ved detaljert modellering (alle fag modellert):
~10 objekter per kvadratmeter og ~150 instanser per objekt (bygningselement).
1 GB IFC (fil) = 10.000m2 = 100.000 IFC objekter = 5Gb diskplass = 15 mill databaseinstanser (poster)
Kvadratmeter: ~10.000m2 per GB IFC (én modellversjon), ~1.000m2 per GB IFC ved bruk av 10 versjoner
Diskplass: ~5Gb diskplass per GB IFC fil og versjon
~50Gb diskplass per GB IFC fil og gjennomsnittlig 10 versjoner per modell.
~500Gb diskplass per million kvadratmeter (Mm2) ved en versjon.
~5Tb per for 1 mill kvadratmeter og gjennomsnittlig 10 versjoner.
Ett typisk sykehusprosjekt prosjekt (100.000m2): ~500Gb diskplass
Lagring av dokumenter kommer i tillegg. Diskplass tilsvarende total filstørrelse for dokumentene.
Terskler
Det finnes en fleksibel parameter i systemet som setter en øvre begrensning på 4.3 milliarder IFC modeller á 3TB. Dette som en ramme for vår interne testing og for å sikre at brukere får en feilmelding i stedet for at systemet går tomt for ressurser. Denne parameter kan økes, men det virker p.t. ikke realistisk å bruke 3TB IFC filer.
Rapporter som må være i systemet
Følgende rapporter må være lagt inn i modellserver, og alle relevante brukere må ha tilstrekkelig tilgang:
Rapport |
Beskrivelse |
Documents |
Dokumentoversikt for modell (bygg) |
|
|
|
|
Hvilke rapporter som må finnes i systemet avhenger av hvilke modellservermoduler kunde skal ha. Modellserver med FDVU funksjonalitet krever rapporter for FDVU formål, mens modellserver med funksjonalitet for andre formål kan kreve andre, helt forskjellige, rapporter.
Annex: Problemløsning
Problemer med logon med Single Sign-on (SSO)
Problem: selv om jeg har aktivert SSO får jeg ikke logget inn:
En vanlig forklaring er at brukeren (brukernavnet) er definert som en enkeltstående bruker fra før. Du kan ikke å logge in, fordi din bruker er ikke lagt inn fra Active Directory (domain brukere) men fra General taben (hvor du lagt til en bruker, som ikke er i domenet).
"Illegal model name syntax" error when importing new model
Set configuration parameter:
EDM_EXTENDED_NAME_CHARACTERS=0123456789!#$%%&'*+-/=?^`{|}~@._æøåÆØÅ
Hvis du har lyst til å bruke SSO, logg inn som superbruker (superuser), slett din bruker rolle fra "by project" og etterpå egen bruker:
Når du har slettet din bruker, lag SSO bruker. Åpne „Active Directory" taben og trykk på „Get users" knappen. Etterpå i „Username" felt skriv dein bruker ID – 75599-03 og trykk „Add" knappen. Etterpå gi bruken en rolle og prøv å logge inn:
Noter:
Når du sletter en bruker, vil alle referanser til ArealAdministrasjon, for eksempel kontrakter, leietakere, brukere informasjon etc., bli slettet.